.: e-mail: dovt@mail.bg :.

ГРИП

Лесни правила за предпазване от грип
http://otgovori.info/

През зимния сезон, вероятността да ни споходи грип е голяма.  Дали ваксинирането е подходящо и ще ни спаси е трудно да се каже. Грипните вируси се разпространяват от човек на човек предимно при кашляне и кихане и спазването на някои превантивни мерки може да ни помогне да останем здрави. Ето няколко прости правила:...
виж целият текст


Щамът „Калифорния” настъпва, но грипна епидемия не е обявена
www.borbabg.com

РЯЗКО УВЕЛИЧАВАНЕ НА БРОЯ НА БОЛНИТЕ ОТЧИТАТ ПРЕЗ ПОСЛЕДНАТА СЕДМИЦА ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ В РЕГИОНА. По официални данни все още няма обявена грипна епидемия в областта...
виж целият тест


Акад. А. Гълъбов: “Грип идва от френския глагол “gripper”, което означава сграбчвам”
http://www.dnesbg.com

Грипните вируси винаги са идвали от един природен резервоар - от дивите водоплаващи птици. Те са характерни със своята изменчивост, която става по няколко механизма, и то бързо. Това е причината да няма траен имунитет и човек може да се разболее от грип всяка година.

виж целият текст

ОТРАВЯНИЯТА В ДЕТСКА ВЪЗРАСТ

ОТРАВЯНИЯТА В ДЕТСКА ВЪЗРАСТ
http://mama.ladyzone.bg

Всяка година нараства броят на наличните потенциални отрови в световен мащаб. У нас и в много от развитите страни, отравянията в детската възраст продължават да бъдат значим проблем.
Факторите, благоприятстващи отравянията са няколко:
1. На първо място - възрастта. По данни на световните автори, отравянията засягат най-често децата до 5 години, като най-застрашена е групата от 1 до 3 години - това е възрастта на любопитството. Кърмачето поставя в устата си всичко, което попадне в ръцете му, детето от 1 до 3 години изважда от шкафа всичко за да го опита, 3 годишното отключва и наднича навсякъде, а 4 годишните са по-претенциозни и поглъщат предимно сладките неща.
виж целият текст

Бактериални хранителни отравяния
http://medpedia.framar.bg

Бактериални хранителните отравяния са група синдроми, които са резултат от приемане на храни, контаминирани с различни бактерии и бактериални токсини.
Механизмът на предаване е фекално-орален.
Факторите на предаване са различни хранителни продукти и питейна вода.

виж целият текст

Безконтролното приемане на витамини може да доведе до отравяне на организма
http://media.framar.bg

В стремежа си да преборят бързо и ефективно пролетната умора много хора си предписват сами различни комплекси от витамини.
Лекарите обаче съветват да внимаваме много с тях, тъй като предозирането може сериозно да навреди на здравето ни.
Безконтролното приемане на витамини може да доведе до хипервитаминоза - отравяне на организма.

виж целият текст